Over Sint-Martinus

Scouts en Gidsengroep Sint-Martinus

Hallo iedereen,

Wij zijn Scouts en Gidsengroep Sint-Martinus uit Nieuwkerken-Waas!!

Misschien ken je ons al, misschien ook niet en dan kunnen we je alleen maar aanbevelen om deze website wat verder uit te pluizen, want hier kan je echt alles over ons vinden.

Alle info over de leiding, de activiteiten, foto's van weekends, informatie over je uniform, je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het hier terug. Je moet zelf maar op verkenning gaan, maar we kunnen je wel al vertellen dat wij de enige echte scouts- en gidsengroep van Nieuwkerken-Waas zijn!

Iedereen tussen 6 en 18 jaar kan zich bij ons elke zondagnamiddag tussen 14u en 17u uitleven op onze thuisbasis De Schakel. Natuurlijk blijven we niet alleen op De Schakel, maar trekken we ook vaak de wijde wereld in. Tijdens weekends of op kamp laten we ons dan ook helemaal gaan. Het avontuur is nooit veraf..!

De Schakel

Heihoekstraat 204b
9100, Nieuwkerken-Waas

www.deschakel.org

Honor Claus en Arthur Cap hadden al in 1939 een poging gedaan om een scoutsgroep op te richten in Nieuwkerken-Waas, maar de toenmalige pastoor, in wiens ogen wij niet katholiek genoeg waren, en de KAJ-leiders werkten de komst van een scoutsgroep tegen.

Iets later ontstond er een afsplitsing van de Sinat-Paulusgroep uit de Heilig-Hartparochie van Sint-Niklaas en kregen we toch een scoutsgroep in Nieuwkerken. Na de groepsraad op 7 september 1959 spraken we officieel van VVKS Sint-Martinus, maar pas in 1962 kwamen we definitief los van Sint-Paulus. De eerste leidingsploeg bestond uit Luc Van De Vijver, Wilfried Boeykens en aalmoezenier Z.E.H. Van Daele met aan het hoofd Gilbert Van De Vijver. Onder leiding van Jeanine Palmkoek werd een welpenhorde opgericht en vanaf februari 1965 werden we ook op papier erkend als een administratief en financieel onafhankelijke scoutsgroep.

De zoektocht naar een vaste stek verliep moeizaam: we zijn begonnen op een speelterrein naast de Grote Baan om daarna, via een bouwvallig huis op de hoek van de Meesterstraat en een weide achter bakker Smet , uiteindelijk op De Schakel te belanden, waar we bij de andere drie jeugdbewegingen, Chiro, KLJ en KSA terechtkwamen.

Pas in 1987 ging de meisjeswerking van start en zo ontstond naast VVKS Sint-Martinus ook VVKM Sint-Martinus. De jongens en de meisjes van de jongste tak speelden van in het begin al samen, de gidsen en verkenners werden in 1994-1995 omgevormd tot de givertak en vanaf 1997-1998 waren alle takken gemengd en konden we spreken van VVKSM Sint-Martinus.